Cégtörténet

Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. fő tevékenysége a gázszolgáltatás.

A Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. szolgáltatási területén először 1870-ben, Pécsett gyulladt meg az első gázégő, és kezdődött el a gázszolgáltatás, akkor még az úgynevezett kokszolási eljárással előállított légszesszel.

1870-től csaknem az 1980-as évek közepéig Pécsett nem földgáz, hanem városi gázszolgáltatás folyt, melyet kezdetben szénből kokszolással, majd a 70-es években benzinbontással, végül a 80-as években földgázbontással állítottak elő.

A társaság nevének változása jól kifejezi egy-egy korszak jellegzetességét. A kezdetekben Légszesztársulatnak, Légszeszgyárnak nevezett céget később Gázműnek nevezik. 1949-től Pécsi Gázmű Vállalat a hivatalos megnevezés, és 20 év múlva már Dél-dunántúli Gázgyártó és Szolgáltató Vállalatnak hívták a céget. Ekkortól már Fejér, Tolna és Baranya megyék ellátása a feladata az addig kizárólag Pécsett szolgáltató vállalatnak.

A vállalat 1993-ban alakult részvénytársasággá, majd 1996-ban privatizálták. A társaság többségi tulajdonát a Ruhrgas – VEW konzorcium vette meg. A Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. jelenlegi fő részvényese az E.ON Hungária Zrt.

A társaság legfontosabb feladati közé tartozik az üzemirányítás, a hálózat fejlesztése, karbantartása, a regionális ügyfélkapcsolatok ápolása, valamint a mérési feladatok, leolvasások, ellenőrzések elvégzése.

 

E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. közleménye a 2013. évi osztalékelőleg fizetésről
(kattintson a piros linkre)