Cégtörténet

Az E.ON Hungária Zrt. immár két évtizede, 1995 óta van jelen Magyarországon jogelődjein keresztül. 2000 óta pedig E.ON néven az E.ON Hungária Zrt. fogja össze tulajdonosként az E.ON tevékenységét Magyarországon. Az E.ON Hungária 100%-os tulajdonosa a nemzetközi E.ON-csoporthoz tartozó E.ON Energie AG.

Történeti áttekintés:

2017 –Március 1-jén mutatkozott be Magyarországon a nagyközönségnek a megújuló E.ON márka. Ennek leglátványosabb része az arculati elemek megváltozása: a jól ismert, bevált és az ügyfelek által is kedvelt piros szín mellett új színek is megjelentek, amelyek a frissességet, nyitottságot és dinamizmust képviselik.

2016 – Január 1-jén kettévált a nemzetközi E.ON vállalatcsoport, és megkezdte a működését az új E.ON. A Gönyűi Erőmű – a kettéválásról szóló döntés értelmében – nem az E.ON, hanem az újonnan létrejött Uniper vállalatcsoport részeként folytatja a munkát. Szeptember 1-jén új, jóval költséghatékonyabb és modernebb irodaházba, a Váci út 17-be költözött az E.ON budapesti központja.

2015 – Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. visszaadta az egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. A döntés része annak a stratégiai portfolió-átalakítási programnak, amelyet a vállalatcsoport a fenntartható működés, a minőségi, értéknövelő és biztonságos szolgáltatás érdekében indított.

2014 - Megkezdte tevékenységét az E.ON Energiakereskedelmi Kft., amely átvette a versenypiaci áram és gáz kereskedelmi tevékenységet. Az új társaság létrehozásával az E.ON csoporton belül különváltak az egyetemes szolgáltatási körben ellátott ügyfelek és a mintegy 20 ezer versenypiaci – elsősorban vállalati – ügyfél.

2013 – Emberemlékezet óta az egyik leghosszabbra nyúlt és legszeszélyesebb időjárású tele zárult a március 15-i hétvégén, majd egy héttel később a kettős hóvihar miatti havária-helyzettel, amikor több száz munkatársunk egy emberként bizonyította: az E.ON ereje a munkatársak szakértelmében, a csapatunkában és az összefogásban rejlik. Szeptember 30-i hatállyal az MVM megvásárolta az E.ON Földgáz Trade Zrt.-t és az E.ON Földgáz Storage Zrt-t, amelyek hét évig voltak a nemzetközi E.ON-csoport részei.

2012 – Az E.ON Hungária a magyar olimpiai csapat főtámogatója, és kiemelten támogat egyes kiemelkedő színvonalon teljesítő olimpikonokat is.

2011- Megszűnt az E.ON Hálózati Szolgáltató Kft., a szervezete beolvadt a DSO-ba. Elindult az E.ON „Energia új utakon” nevű e-mobilitás programja, a magyarországi energiaszolgáltatók között elsőként elindul az E.ON Hungária közösségi média oldala a Facebook-on.

2010 - Az E.ON Hungária Zrt. 3 áramhálózati és 2 gázhálózati társasága egységesítette a működését,  ezzel is jelentősen növelve ezáltal a működési hatékonyságot.

2009 – Az E.ON Hungária Zrt. lett az összes Magyarországon működő E.ON leányvállalat platformvállalata.  Elkészült a Zsanai Földgáztároló 600 millió köbméteres bővítése.

2008 – A németországi központú E.ON Kraftwerke GmbH magyarországi leányvállalata, az E.ON Erőművek Kft. megkezdte Magyarország legmodernebb nagy hatásfokú kombinált ciklusú gáztüzelésű erőműve, a Gönyűi Erőmű építését. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. pedig döntést hozott a legnagyobb magyarországi földgáztároló létesítmény, a Zsanai Földgáztároló bővítéséről.

2007 - Az E.ON Hungária Zrt. a hatékonyabb működés kialakítása és a villamos energia- és gáz piac liberalizációjára való felkészülés jegyében két új leányállatot hozott létre, az E.ON Ügyfélszolgálati Kft.-t és az E.ON Hálózati Szolgáltató Kft.-t

2006 - Az E.ON Hungária Zrt. további 49,92%-os részvénycsomagot szerzett a Dél-dunántúli Gázszolgáltató Részvénytársaságban, ezáltal az eredetileg fennálló részesedését 50,02%-ról 99,94%-ra növelte. Az esseni központú E.ON Ruhrgas megvásárolta a korábban MOL Földgázellátó Zrt. néven működő hazai földgáz-nagykereskedő, és a MOL Földgáztároló Zrt. néven működő földgáztároló társaságok 100%-os tulajdonrészét, amelyek – nem az E.ON Hungária csoport részeként - E.ON Földgáz Trade Zrt, ill. E.ON Földgáz Storage Zrt. néven működnek tovább. Az E.ON összes magyarországi vállalata új székházba, a budapesti Roosevelt tér (a később Széchenyi István tér) 7-8. cím alá költözött.

2005 - Áprilisban az E.ON Hungária Rt. többségi tulajdonrészt szerzett két érdekeltségbe tartozó gázszolgáltató vállalatban, a KÖGÁZ Rt.-ben (70,88%) és a DDGÁZ Rt.-ben (50,02%). Világszínvonalú, 83%-os hatásfokkal üzemelő, 6 MW-os erőművet avatott Sopronban május 3-án az E.ON Hungária csoport. Nyíregyházán világszínvonalú hatásfokkal üzemelő erőmű építését kezdte meg az E.ON csoport, mintegy 11 milliárd forint értékben. A 49 MW teljesítményű erőműnek a város számára termelt hőmennyisége minimum 910 TJ/év. Az erőművet 2007-ben helyezik üzembe és kapcsolják be az ellátási hálózatba.

2004 - Az E.ON Hungária áramszolgáltató vállalatai  a 2004 áprilisában lezajlott közgyűléseiken elfogadták a társaságok új cégneveit., melynek alapján 2004. július 1-től a Titász, az Édász és a Dédász cégek nevei E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató, E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató és E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt –re változtak. Sikeres beüzemelést követően október 19-től teljes kapacitással üzemel az E.ON Hungária érdekeltségi körébe tartozó, hárommilliárdos beruházás keretében megépített Debreceni Gázmotoros Erőmű. Nyilvános vételi ajánlatot követően az E.ON Hungária 100%-os tulajdonosává vált a három áramszolgáltató társaságának, illetve DDGÁZ Rt. részvénypakettjének 49,82%-át is átvette.

2003 - A csoport az ország egyik legnagyobb szolgáltatójává nőtte ki magát és feliratkozhatott Magyarország tíz legnagyobb vállalata közé. A villamosenergia-piac január 1-i megnyitása után a vállalatcsoport először bizonyíthatott versenykörnyezetben.

2002 - Decemberben az E.ON Hungária leányvállalata, az ÉDÁSZ üzembe állította Mosonszolnokon a két, egyenként 600 kW teljesítményű, közüzemi hálózatba kapcsolt szélerőművét, melyek évente összesen 2,4 millió kWh energiát termelnek. 2002. december 6-án hivatalosan bejegyezték az E.ON Energiakereskedő Kft.-t, mint a 2003-ban induló árampiaci verseny szereplőjét. Az EDF 27,7%-os részvénypakettjének megszerzése és a nyílvános vételi ajánlat lezárása után az E.ON Hungária az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Részvénytársaság 89,14%-os részvénycsomagjának tulajdonosává vált.

2001 - Augusztus 28-án helyezték üzembe az ország első, közcélú hálózatba kapcsolt szélerőművét Kulcson. A 600 kW teljesítményű erőmű évente 1,2 millió kWh, kb. 750 háztartás számára elegendő villamosenergiát termel. Az E.ON Hungária október 31-én felavatta Debrecenben az ország legkorszerűbb, 95 MW villamos- és 90 MW-os hőteljesítményű kombinált ciklusú erőművét.

2000 - Európa legnagyobb magántulajdonú villamosenergia szolgáltató vállalata jött létre július 13-án a Bayernwerk AG és a PreussenElektra egyesülésével Németországban. Az új müncheni székhelyű cég, az E.ON Energie AG. A Bayernwerk Hungária Rt. az egyesülés következtében október 12-től E.ON Hungária néven folytatja működését.

1998 - A Bayernwerk Hungária Rt. többségi tulajdont szerezett a Tiszántúli Áramszolgáltató Rt.-ben. A DÉDÁSZ, ÉDÁSZ és TITÁSZ részvények bevezetésre kerültek a budapesti tőzsdére.

1997 - A Bayernwerk AG megalapította magyarországi leányvállalatát, az E.ON Hungária Rt. jogelődjét a Bayernwerk Hungária Rt.-t.

1995 - A németországi Bayernwerk AG az energetikai piac privatizációja során részesedést szerzett a Dél-dunántúli -, a Tiszántúli - és az Észak-dunántúli Áramszolgáltatóban, továbbá a gázszolgáltatók közül a Közép-dunántúli Gázszolgáltató Rt.-ban.